Wil jij ook wel eens kijken hoe Delftenaren op verschillende manieren samenwonen? Of je nu bekend bent met collectief wonen of niet, de tentoonstelling biedt de kans om te kijken én in gesprek te gaan. Je kunt vragen stellen, je mening laten weten en teruglezen hoe andere mensen erover denken. Daarmee vormen we ons samen een beeld van de toekomst van collectief wonen in Delft.

Leren van bestaande voorbeelden

De tentoonstelling heeft als hoofdvraag: hoe kunnen bestaande voorbeelden van collectief wonen  ons informeren en inspireren voor nieuwe ontwikkelingen in Delft?

Als bezoeker ga je mee op reis langs heel verschillende voorbeelden van collectief wonen in Delft en krijg je een bijzondere indruk van deze manier van wonen. Van ieder voorbeeld zie je op plattegronden en andere tekeningen de ruimtelijke opzet, maar ook de sociale omgang: wat ondernemen mensen met elkaar, welke afspraken zijn er nodig, waarom wonen zij op deze manier en welke uitdagingen komen daar soms bij kijken? Tot slot zie je van ieder voorbeeld ook de ontstaansgeschiedenis en de financiële opzet.

Verleden, heden en toekomst 

De tentoonstelling plaatst de bestaande voorbeelden in een bredere context. Waar komt deze rijkheid aan verschillende voorbeelden vandaan en wat biedt de toekomst van Delft voor collectief wonen?

verleden-01

Verleden 

Dat er in Delft zoveel verschillende voorbeelden zijn, komt voort uit een geschiedenis van experimenteren met nieuwe manieren van wonen in de jaren ’70. Net afgestudeerde studenten van de TU Delft zochten naar manieren van wonen die pasten bij nieuwe ideeën over wonen. Bijvoorbeeld over de rol van het gezin in de samenleving of de betekenis van eigendom. Er barst een tijd los van veel experiment. Inmiddels zijn er veel nieuwe wooncollectieven en oudere weer verdwenen. Zo is er de afgelopen 50 jaar een hele cultuur van collectief wonen ontwikkeld.

De tentoonstelling neemt je mee in de bijzondere ontstaansgeschiedenis door middel van een interactieve tijdslijn. Via QR-codes kun je foto’s en video’s van de ontwikkeling van collectief wonen in Delft zien. Ook krijg je inzicht in de drijfveren en ideeën achter de eerste experimenten.  

Toekomst

Met een opgave om 15.000 extra woningen te bouwen binnen de grenzen van Delft, vraagt ook de toekomst om een rijk en divers woningaanbod. Collectief wonen biedt vaak ook sociale kwaliteit voor de omgeving, wat belangrijk is om bestaande wijken te verbeteren. .

Waar liggen de kansen voor collectief wonen in de toekomst van Delft? Is er ruimte voor collectief wonen in nieuwe ontwikkellocaties zoals het Kabeldistrict of zijn er juist kansen bij de vernieuwing van de buitenwijken? Waar kun je terecht als een initiatief hebt of als je op zoek om op een collectieve manier te wonen? Dit zijn vragen die in en rond de tentoonstelling aan bod komen.

Kabeldistrict-Delft-Header2-01
Impressie Kabeldistrict - © Kondor Wessels Vastgoed & Amvest

Tentoonstellingsontwerp

De tentoonstelling is gericht op een breed publiek. Daarom reist zij van locatie naar locatie. De tentoonstelling start op het prinsenkwartier en gaat daarna naar het Kabeldistrict. Andere locaties zijn bijvoorbeeld het stadskantoor, Open en Bouwkunde TU Delft.

Om zo flexibel mogelijk te zijn bestaat de tentoonstelling uit vrijstaande zuilen van in elkaar geschoven honingraat karton. Licht, makkelijk te bedrukken, eenvoudig te installeren en er kunnen mooie vormen uit gesneden worden.

De zuilen worden zo geplaatst dat er zich een route vormt, die de bezoeker meeneemt van het verleden, langs de voorbeelden uit het heden, naar de toekomst.

Interactiviteit

De tentoonstelling wil de bezoeker prikkelen en aan het denken zetten door zich persoonlijk te verplaatsen in andere manieren van wonen. Daarom zoeken we op verschillende manieren interactie.  Via QR-codes kun je online extra informatie krijgen of vragen invullen en op bepaalde panelen kun je eigen voorkeuren aangeven. Zo zorgt de tentoonstelling ervoor dat we de cultuur van collectief wonen samen verder vormgeven.