Tijdens een digitale meeting op 31 maart 2021 ‘proefden’ ongeveer 80 belangstellenden van de sfeer en ervaringen in enkele collectieve woonvormen in Delft (en omgeving). Waarom een bijeenkomst over collectieve woonvormen in Delft? Na een periode die gekenmerkt werd door individualisering en autonomie, is er de laatste tijd weer meer behoefte aan gemeenschappelijkheid. Naast de tijdgeest zijn er maatschappelijke ontwikkelingen aan te wijzen die nieuwe vragen over wonen en samenleven oproepen.
Verzorgingshuizen zijn gesloten en ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen, maar ook vaker alleen. Kwetsbare mensen, bijvoorbeeld met een beperking of psychiatrische klachten wonen vaker in een gewone buurt. De coronacrisis heeft ons nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat mensen niet zonder andere mensen kunnen. Maar elkaar ontmoeten, iets voor een ander betekenen, wederkerigheid: hoe organiseer je dat?

Goed om een kijkje te nemen in enkele van de bestaande collectieve woonvormen in Delft. Via een filmpje (TOV wonen) en in ‘digitale kamers’ waar bewoners van collectieve woonvormen vertellen over hun ervaringen, kunnen de deelnemers van een of meer smaken ‘proeven’.

Zelfstandig en samen