een vereniging
voor wonen en werk

40 kamers / 7 ateliers
sociale huur / privé huur / koop
42 bewoners (2 kinderen)

Een klein dorp

Bagijnhof 13 is een compact gebouw waarin wonen en werken gecombineerd wordt. Hierdoor is het te omschrijven als een klein dorp. Een bonte verzameling van mensen die graag veel met elkaar delen, dit goed willen organiseren en tegelijk elkaar de ruimte gunnen. 

 

foto: Rufus de Vries

Een plek waar je de wereld tegenkomt

Er is geen gebrek aan gemeenschappelijke ruimte en deze wordt dan ook intensief gebruikt. Een belangrijke kwaliteit is dat je gemakkelijk contact kunt leggen met heel verschillende mensen. De diversiteit in de groep is groot, ook wat betreft culturele achtergrond en nationaliteit.

Bewoners hebben privé een kamer en delen met een kleinere groep een keuken. Er zijn 7 gemeenschappelijke keukens verdeeld over de verschillende verdiepingen. De keukens vormen hiermee subgroepjes, want daar heb je je eigen kastje met spulletjes.

Doordat er zoveel gemeenschappelijke ruimte is zijn de kamers juist echt privé. Het is niet gebruikelijk om elkaar ook nog op de kamer op te zoeken.

“Een keuken met een
groep delen voelt alsof je een grote familie hebt.”

Van zusterhuis naar vrijplaats

Dat Bagijnhof 13 gebouwd is als zusterhuis bij het voormalige ziekenhuis is te merken aan de hoge kamers die aan gangen rondom binnenplaatsen liggen. Bij de verbouwing is één van de binnenplaatsen tot overdekt atrium gemaakt. Dit vormt nu het hart van de gemeenschap. De gangen rondom kijken over twee verdiepingen uit in het atrium of op de binnenplaats.

“Het leuke van het gebouw is dat het allemaal doorkijkjes heeft,

waardoor je makkelijk ziet wie waar zit.”

Video: bewoners Bagijnhof

productie en regie: Ron Blom