geclusterd wonen voor
verschillende doelgroepen

175 kamers
sociale huur / privé huur / koop
110 bewoners (10 kinderen)

Wonen in verschillende groepen

Hoe ziet collectief wonen eruit met meer dan 100 mensen? Centraal Wonen Tanthof is georganiseerd rond de vraag hoe mensen op verschillende schaalniveaus met elkaar kunnen samenleven. Er is gezocht naar voorzieningen die passen bij de verschillende groepsgroottes. De keuken deel je met een groep van acht, de tuin met een groep van dertig en algemene voorzieningen zoals een café met meer dan 100 bewoners.

foto: Rufus de Vries

Verschillende schaalniveaus

Doordat je niet alles met iedereen in het complex deelt, is het prettiger om onderdeel te zijn van het geheel. Doordat de gemeenschappelijke ruimtes beneden zijn, kan je je terugtrekken als je even geen zin in contact hebt. Wanneer je mensen wilt zien, kan je beneden in de woonkamer zitten.

“Iconisch experiment onder de vleugels van een corporatie.

Wat begon als een initiatiefgroep centraal wonen in de jaren ’70 heeft uiteindelijk in Delft tot Centraal Wonen Tanthof geleid.”

Onderdeel van de wijk

Ondanks de grootte, valt het gebouw nauwelijks op in de jaren ’70 buitenwijk van Delft, de Tanthof. De verspringende stroken van twee tot drie woonlagen zien eruit als gezinswoningen of appartementen.

Deze woningen zijn echter onderling op een bijzondere manier verbonden. Zorgvuldig gegroepeerde kamers vormen samen een woning, de woningen vormen samen vier ‘klusters’. Blauw, groen, geel en rood. De ruimtes zijn allemaal onderling verbonden via de begane grond waar de gezamenlijke keukens en woonkamers zijn. De meeste bewoners delen het sanitair en keukens met medebewoners.

“Deze woonvorm is opgezet met het idee dat kinderen zich hier beter konden ontplooien dan in het traditionele gezin. In het begin woonden hier dan ook veel kinderen. Maar in deze tijd gaan mensen die  kinderen willen juist verhuizen naar een gezinswoning.” 

Video: meer samen, door te delen

Video van Ron Blom over wat ‘centraal wonen’ is in het voorbeeld van Centraal Wonen Tanthof. 

Bron: Open Rotterdam

Video: ontwerpen met bewoners

Bewoner en ontwerper van Centraal Wonen Tanthof, Flip Krabbendam, vertelt over de achterliggende ontwerpprincipes.

Bron: Rethink the City

Kijk voor meer informatie op de website van Centraal Wonen Tanthof