een vereniging
ter behoud van een monumentaal pand

11 appartementen
sociale huur / privé huur / koop
30 bewoners (8 kinderen)

Samen wonen om een bijzonder pand te redden

Het voormalige laboratoriumgebouw aan de Delftse Schie was er slecht aan toe en stond op de lijst om afgebroken te worden. Een groep net afgestudeerde bouwkundestudenten kraakte het pand in 1972 en wist zo de sloop te voorkomen. Tien jaar later richtten de bewoners de Coöperatieve Woonvereniging Zuidpoort op, met als doel het gebouw ook voor de komende generaties in stand te houden. Dit is gelukt want er wonen inmiddels meerdere generaties naast elkaar, van mensen van het eerste uur tot jonge stellen met pasgeboren kinderen.

foto: Rufus de Vries

Gedeelde liefde voor het pand

Hoewel het primaire doel de zorg voor het gebouw is, heeft de groep meer met elkaar dan wanneer men ‘gewoon’ buren was geweest. De eerste bewoners hebben daarom bewust gekozen voor een aantal gedeelde voorzieningen. Bewoners delen de tuin – iedereen mag overal komen – en tuinkamer. Deze tuinkamer ligt centraal in het pand, aan drie zijden omringd door de tuin. Hier geven bewoners hun zanglessen, wordt gewerkt, spelen kinderen of ontvangen bewoners vrienden en familie. De gezamenlijke activiteiten zijn met name gericht op het onderhoud van de tuin of het pand.

11 appartementen in een gedeelde tuin

Het gebouw kent 11 appartementen, die allemaal anders zijn. De bewoners hebben zich aangepast aan de mogelijkheden van het gebouw, waar onder andere een collegezaal, laboratorium en professorswoning onderdeel van waren. In veel appartementen is nog iets te herkennen van de geschiedenis, zoals een oude zuurkast in de collegezaal. Inmiddels heeft het pand een monumentenstatus.

“Niemand van ons kan zo’n pand in z’n eentje betalen. Het is een bijzonder gevoel om op deze monumentale plek te mogen wonen.”

Video: woonvereniging Zuidpoort

productie en regie: Ron Blom