een compacte vereniging
voor eigenaren

20 appartementen
sociale huur / privé huur / koop
46 bewoners (7 kinderen)

Oud en nieuw in één complex

Gekroonde P is een complex dat oude en nieuwe gebouwen met elkaar combineert. Ingeklemd tussen de gracht van de Voorstraat en een basisschool, biedt het een compacte manier van wonen in hartje Delft. Dit wordt mogelijk gemaakt door het delen van voorzieningen en korte lijntjes tussen buren.

foto: Rufus de Vries

Op maat gemaakt

De twintig woningen zijn verdeeld over vijf gebouwen: een deel nieuwbouw, een voormalig ketelhuis, een brouwerij, een huishoudschool en een grachtenpand. Doordat de oorspronkelijke kopers met de aannemer individueel aanpassingen aan de woningen mochten maken ziet iedere woning er verschillend uit.

Tussen de gebouwen is een groot terrasdek op de eerste verdieping. Een deel hiervan vormt de gemeenschappelijke tuin. Op de begane grond onder het dek bevindt zich een kleine gemeenschappelijke ruimte, waar onder andere de vergaderingen van de Vereniging van Eigenaren worden gehouden.

“De woningen werden vanaf de tekening verkocht onder de slogan ‘De Gekroonde P, 20 keer anders wonen’.”

Compact wonen

De groep legt geen nadruk op samen sociaal zijn, maar omdat men zo dicht op elkaar woont is overleg vaak nodig. Ook wordt er zo nu en dan samen voetbal gekeken of sinterklaas gevierd.


Ook over nieuwe bewoners heeft de vereniging niks te zeggen. De woningen worden verkocht op de vrije markt. Daarbij wordt erop vertrouwd dat de financiële bijdrage voor de gemeenschappelijke ruimtes en de verplichte vergaderingen van de VVE, de juiste mensen aantrekt.

“We moeten het wel met elkaar doen.”