vier gezinnen
aan een hofje

33 appartementen
sociale huur / privé huur / koop
15 inwoners (7 kinderen)

Samen genieten van een unieke woonkans

Een historische boerderij, midden in het centrum van Delft. Toen de makelaar op 1 april 2000 hierover belde klonk het als een grap, maar inmiddels delen vier huishoudens deze bijzondere plek. Het pand is samen gekocht en verbouwd. Elk gezin heeft een eigen appartement, maar er wordt ook veel gedeeld. De Stadsboerderij laat zien hoe een woondroom mogelijkheid kan worden als je bereid bent er samen vorm aan te geven.

foto: Rufus de Vries

Wonen aan een hof

Een poort aan één van de grachten van de Delftse binnenstad leidt naar een groene binnenplaats. Vanaf hier zijn de verschillende appartementen zichtbaar en bereikbaar. Dit gegeven zorgt ervoor dat de entree welkom aanvoelt; het delen van een gebouw leidt niet tot een onoverzichtelijk geheel.

De appartementen hebben elk hun eigen keuken en sanitair. Op de wasmachineruimte en de schuur na zijn er dus geen functies waarin je tot elkaar veroordeeld bent. Daardoor zit je elkaar niet snel in de weg. De collectieve binnen- en buitenruimtes zijn bewust rond de entree geplaatst, zodat de kans op spontane ontmoeting groot is. Dit zijn volgens de bewoners ook de mooiste ruimtes van het pand; geen ruimtes die over waren maar juist de plekken waar je het liefst wilt zijn.

“In 22 jaar verandert er veel. Je moet mee kunnen veren met de fases van het leven.”

Ontmoeten en ontwijken

In de zomer is er veel kans op spontane ontmoetingen op het terras. Toch zijn er ook plekken in de tuin waar je je kunt terugtrekken. Als je wilt, heb je de mogelijkheid om je buren wekenlang niet te spreken. Tegelijkertijd dragen de bewoners als mede-eigenaren samen de verantwoordelijkheid voor het geheel. Het samen vormgeven aan die verantwoordelijkheid is een belangrijk onderdeel van het samen leven in de Stadboerderij. De huisdieren zijn bewust geen collectief bezit, zodat duidelijk is wie er voor ze zorgt.

“Het is alsof je in een relatie zit,

je moet er samen uit willen komen.”

Kijk voor meer informatie op de website van Stadsboederij Delft