een christelijke gemeenschap die zich
inzet voor de buurt

3 appartementen & 5 kamers
sociale huur / privé huur / koop
19 bewoners (6 kinderen)

Proeven van God

Midden tussen de galerijflats in de wijk Voorhof ligt Taste!, een christelijke woongemeenschap die zich inzet voor de buurt. In één van de meest dichtbebouwde wijken van Nederland beschikt deze groep over een grote tuin die zij graag openstellen voor iedereen, om te komen proeven van gezelligheid, goede koffie en van God.

foto: Rufus de Vries

De Westside en het Oostblok

Het lage gebouw bestaat uit twee vrijwel symmetrische vleugels, die in de volksmond de Westside (de westvleugel) en het Oostblok (de oostvleugel) worden genoemd. De Westside is opgedeeld in kamers en wordt voornamelijk bewoond door alleenstaanden. In het Oostblok zijn kamers samengevoegd tot appartementen met een eigen keuken en woonkamer. Hier bevinden zich de gezinnen met kinderen.

De twee vleugels worden in het midden verbonden door het trappenhuis en de gemeenschappelijke ruimte op de tweede verdieping. Op de begane grond bevinden zich de publieke ruimtes die kunnen worden verhuurd of worden ingezet om evenementen voor mensen van buitenaf te organiseren.

Het gebouw beschikt daarnaast over een gigantische tuin, waar men bijen houdt, moestuintjes verzorgt en waar de kinderen kunnen spelen. Aan de andere kant van de tuin staat de kerk waar de gemeenschap een warme band mee heeft.

“We betalen huur en bouwen dus al die tijd niks op. Ik moet dan op een moment ook aan de kinderen gaan denken.”

Eén huis

Hoewel er meerdere gezinnen in het complex wonen, zien de bewoners zich als één huishouden. Sinds de komst van de kinderen wordt er niet meer elke dag met elkaar gegeten, maar nog wel regelmatig.

De Taste! Community is breder dan het huis en bestaat ook uit vrijwilligers en mensen uit de buurt. Zij helpen onder andere bij het organiseren van het buurtcafé, ontmoetingen in de kapel en het onderhouden van de buurttuin.

“De naam Taste! komt van Psalm 34:

Taste and See the Goodness of the Lord.”

Video: pioniersplek leefgemeenschap Taste!

Bron: PKN

Kijk voor meer informatie op de website van Taste!