een wooninitiatief
voor jongeren
met een beperking

10 appartementen
sociale huur / privé huur / koop
10 bewoners

Wonen en zorg delen

In TOV (Thuis Onder Vrienden) wonen jongvolwassenen met een verstandelijke beperking onder begeleiding samen. Zo kunnen de bewoners zelfstandig wonen, maar zijn ze niet alleen. De groep van tien deelt gemeenschappelijke ruimtes en koopt ook collectief zorg in.

foto: Rufus de Vries

Zelfstandige appartementen

Op de hoek van een rijtje woningen in het centrum van Delft staat het appartementencomplex op de plek waar oorspronkelijk drie eengezinswoningen waren bedacht. De tien appartementen zijn volledig uitgerust met een eigen entreehal, keuken en badkamer.

Centraal in het complex worden de
appartementen verbonden door een trappenhuis. Dit leidt ook naar de gemeenschappelijke ruimtes op de eerste verdieping: een grote keuken en huiskamer. Op het dakterras en in deze ruimtes komen de bewoners samen.

“In 2008 richtte een groep ouders stichting TOV op.”

Echt helemaal van jezelf

Bij TOV worden veel gemeenschappelijke activiteiten georganiseerd zoals eten, koken en tv kijken, maar ook feestdagen en filmavonden. Hierin nemen naast de begeleiders ook de ouders initiatief. De ene ouder kookt soms, de ander doet graag klussen aan het pand.

Naast gezelligheid is het ook van belang dat bewoners zich kunnen terugtrekken in de eigen studio. Hier zijn duidelijke afspraken over gemaakt; je mag niet zomaar bij een ander naar binnen lopen en ook de begeleiding mag alleen met toestemming langskomen.

“Op het moment dat je de zorg overdraagt

aan een zorginstelling ben je de regie kwijt.”

Video: het TOV-huis

Welkom in de Coendersbuurt – het TOV-huis

Bron: gemeente Delft

Kijk voor meer informatie op de website van TOV